Arbejdspladsindretning

Forside Ergonomi Arbejdspladsindretning

Ergoformas anvisning på kontorets arbejdsplads-
indretning.

Vi er nødt til at tage udgangspunkt i den statur, vi har, når vi indretter vor arbejdsplads. Høj eller lille, let eller tung.

Stolen

Stolen er det første og det vigtigste.
Du skal vælge en stol, der passer til din størrelse og til den arbejdsfunktion, du skal udføre.

Sædehøjde

Skal være således, at du kan støtte på gulvet med flade fødder – og undgå enhver form for fodstøtte.

Sædedybde

Skal ikke være længere end du kan have lænden helt ind imod ryglænet, men samtidig har 3-4 fingre mellem forkant af sædet og knæhaserne.

Ryglæn

Skal have en markant lændestøtte, og skal være regulerbar i højden. Med en markant lændestøtte, der kan støtte ind i lænden, undgår du at falde sammen i ryggen, og at ryggen tager form  efter et C.

Højde af ryglæn

Må gerne være således, at ryglænet støtter helt oppe på skulderbladene. Sidder du med en god lændestøtte og kan mærke ryglænet mod skulderbladene, har rygsøjlen sin optimale position med dobbelt S form.

Tidligere, hvor arbejdet foregik nede på bordet, var en stol, der støttede godt i lænden, nok. I dag hvor arbejdet foregår på en skærm i øjenhøjde, har vi stadig brug for en god lændestøtte.  Samtidig har vi dog også brug for at blive støttet højere oppe på ryggen for at kunne sidde afslappet.

Nakkestøtte

Sidder man med intensivt skærmarbejde, kan en nakkestøtte gøre hele forskellen på, om man får spændinger i nakken eller ej. Det kræver dog den er let indstillelig.

Armlæn

Nogle har stor glæde af armlæn – andre føler de er i vejen. Læser man ofte rapporter i papirform, kan armlæn være til stor nytte og har man  ryg-  eller knæproblemer, er armlæn gode, når man skal rejse sig.

Ryglænets bredde

Skal også passe til din kropsbygning.

Bevægelse og dynamik

Når du vælger stol, er det meget vigtigt, at stolen arbejder dynamisk sammen med dig, når du sidder på den. Det vil sige, at sædet skal kunne bevæge sig til alle sider – Ergo Top princippet. Eller på anden måde er bevægelig.
Ryglænet skal ligeledes følge dine bevægelser. Indstil ryglænets modtryk, så det støtter, når du sidder oprejst, men nemt følger med, når du læner dig tilbage.
På den måde bevæger du dig, selv om du sidder. Du holder gang i musklerne, varierer siddestillingen, forøger blodgennemstrømningen og kan derfor tydelig mærke forskel efter kort tid.

Bordet

I dag har de fleste et hæve/sænkebord. Vi skal blot lære at bruge det. Såfremt du ikke er særlig høj, så sørg for at du får et bord, der kan køre langt nok ned. Et godt hæve/sænke bord starter ved 64 cm og går op til 130 cm.

Skærmarbejde

Til skærmarbejde skal bordhøjden være lige under albuehøjde, så det ikke er nødvendigt at løfte skulderen for at bruge tastetur.

Selve skærmen kan med fordel monteres på en skærmarm,  så det er let at regulerer højden af skærmen og afstanden til skærmen. Selve skærmen skal sidde i en højde, så man ikke skal bukke i nakke for at kigge på den. Ellers giver det spændinger mellem skulderbladene.

Tegningsarbejde på papir

Såfremt du har mange opgaver, hvor du skal tegne eller skrive på papir, bør der være mulighed for at skråtstille en sektion af bordpladen.

Det er vigtig at veksle mellem siddende og stående stilling dagen igennem.

Stående stilling

Du skal ikke stå i så lang tid, før du bliver træt i benene og begynder at hænge på hofterne. Samlet set bør man stå i cirka 25 % af arbejdsdagen. Brug evt. en stå/støtte stol.

Sorteringsarbejde

Kan med fordel foretages stående. Kør bordet op, så det passer til opgaven – ca. navlehøjde. Jo mere du undnytter hæve/sænke funktionen, jo mere varieret bliver din belastning af kroppen. Herved undgår du skader, der ofte er resultat af ensidig belastning.

Når du har valgt den rigtige stol og følger denne anvisning

– undgår du at blive rundrygget.

– bliver du fri for muskelspændinger.

– får du ikke smerter i ryggen af at sidde mange timer dagligt.